Temos
Pogimdyminis laikotarpis


Tai laiko tarpas po gimdymo, trunkantis 6-8 savaites, kol į normalią būklę grįžta per nėštumą ir gimdymą pasikeitę organai. Nuo gimdyvės elgesio šiuo metu dažnai priklauso jos sveikata visam gyvenimui.

Temperatūrą du kartus per dieną reikia matuoti devynias dienas, kad nebūtų užleista kokia nors komplikacija. Reikia laikytis švaros, bet nei makšties, nei gimdos negalima liesti, tik lytinius organus iš išorės apiplauti šiltu vandeniu. Ypač pavojingos pirmosios trys dienos, kai patekus užkratui lengvai galima susirgti pogimdymine karštlige.

Išskyros po gimdymo pirmąsias tris dienas turi būti kraujingos, paskui jos pasidaro rusvos, vėliau - gelsvos ir maždaug po devynių dienų - kaip gleivės. Per mėnesį arba per šešias savaites visai išnyksta. Bet jeigu jų būna ir toliau, ypač jeigu jos rusvos spalvos, reikia pasirodyti gydytojui.

Trečią dieną krūtys sustandėja, padidėja, bet maitinti kūdikį reikia pradėti ne anksčiau kaip praėjus 24 valandoms po gimdymo. Per tą laiką kūdikiui galima duoti po truputį saldaus vandens iš arbatinio šaukštelio. Krūtis prieš maitinimą būtina apiplauti boro rūgšties tirpalu.

Krūties įtrūkimai paprastai atsiranda, jeigu oda labai jautri. Įtrūkimus reikia apiplauti 1 proc. sidabro nitrato (Argentum nitr.) tirpalu, bet po to 10-12 valandų tos krūties kūdikiui negalima duoti. Labai mažus Įtrūkimus patartina patrinti spiritu, o prieš maitinimą krūtį apiplauti. Jeigu yra įtrūkimų, galima duoti kūdikiui žįsti per specialų stiklinį gaubtuvėlį su guminiu antgaliu, kad nebūtų dirginami įtrūkimai.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos