Temos
Paracetamol Sopharma
Vaistinis preparatas: Paracetamol Sopharma
Puslapis: 1


PREPARATO CHARAKTERISTIKŲ SANTRAUKA

1. VAISTINIO PREPARATO PAVADINIMAS

Paracetamol Sopharma 500 mg tabletės

2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS

Vienoje tabletėje yra 500 mg paracetamolio.

Visos pagalbinės medžiagos išvardytos 6.1 skyriuje.

3. FARMACINĖ FORMA

Tabletė.

4. KLINIKINĖ INFORMACIJA

4.1 Terapinės indikacijos

Nestipriam arba vidutinio stiprumo skausmui malšinti (galvos, dantų, po operacijos, po traumos), karščiavimui mažinti.

4.2 Dozavimas ir vartojimo metodas

Suaugusiems žmonėms vaisto reikia gerti po 500 mg tris keturis kartus per dieną. Vyresniems kaip 6 metų vaikams – 250–500 mg vieną tris kartus per dieną. Vaikams šio vaisto be gydytojo konsultacijos neturėtų būti skiriama ilgiau kaip tris dienas, o suaugusiems žmonėms – ilgiau kaip penkias dienas. Suaugusiems žmonėms rekomenduojama dvi dozes gerti kas keturias valandas, o vaikams – kas šešias.

4.3 Kontraindikacijos

Vaisto negalima vartoti, yra jei padidėjęs organizmo jautrumas paracetamoliui, taip pat sergant sunkiomis kepenų ligomis.

4.4 Specialūs įspėjimai ir atsargumo priemonės

Ligoniai, kurie serga kepenų ar inkstų ligomis, paracetamolį turėtų vartoti atsargiai. Vartojant preparato, gali kisti šlapimo rūgšties ir gliukozės kraujyje laboratorinių tyrimų parodymai. Jei kreatinino klirensas mažesnis negu 10 ml per minutę, kita vaisto dozė turėtų būti skiriama ne anksčiau kaip po aštuonių valandų.

Norint išvengti perdozavimo, neturėtų būti skiriama kitų preparatų, kurių sudėtyje yra paracetamolio.

Jeigu vaikų, vartojusių paracetamolį tris dienas, o suaugusiųjų, vartojusių penkias dienas, būklė negerėja, gydymą reikėtų keisti.

4.5 Sąveika su kitais vaistiniais preparatais ir kitokia sąveika

Šis vaistas, vartojamas kartu su aminofenazonu, gali sustiprinti abiejų preparatų farmakologinį poveikį ir padidinti jų toksiškumą. Paracetamolis sustiprina kumarino grupės antikoaguliantų poveikį. Fenobarbitalis sukelia paracetamolio oksidacinį metabolizmą ir sustiprina jo hepatotoksiškumą. Paracetamolis, kaip mikrosominių kepenų fermentų induktorius, gali susilpninti vaistų, intensyviai metabolizuojamų kepenyse, poveikį. Geriamieji kontraceptikai ir rifampicinas susilpnina paracetamolio poveikį, kadangi jie skatina jo surišimą su gliukuronido ir sulfato rūgštimis. Cimetidinas, priklausantis H2 blokatorių grupei, mažina paracetamolio toksiškumą ir sustiprina skausmą malšinantį poveikį. Paracetamolis konkuruojančiai slopina chloramfenikolio metabolizmą, todėl prailgėja laikas, per kurį chloramfenikolio koncentracija sumažėja pusiau, ir didėja jo toksinis poveikis kaulų čiulpams. Paracetamolis, vartojamas kartu su alkoholiu ir hepatotoksiniais vaistais, didina kepenų pažeidimo riziką.

4.6 Nėštumo ir žindymo laikotarpis

Kitas puslapis >>>


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos