Temos
Pūdyminė aguona


Papaver rhoeas L.

(Syn, Papaver agrivagum Jord., Papaver atropurpureum Gilib., Papaver arvense Salisb. Papaver trilobum Wall)

Pūdyminė aguona priklauso aguoninių (Papaveraceae) šeimai, Vienmetis, žolinis augalas. Auga dirbamose dirvose, kiek dažniau pasitaiko žiemkenčiuose. Tai retas augalas, todėl vaistinei žaliavai gaminti, ypač didesniam kiekiui, būtina auginti kaip kultūrinį. Žiedai gana stambūs, vainiklapiai skaisčiai raudoni, dažnai su juodai dėmėtu pamatu. Kultivuojama mūsų sąlygomis žydi birželio pabaigoje ir liepos pradžioje.

Vaistinei žaliavai ruošti (Flores Rhoeados, Flores Papaveris Rhoeados, Petalum Rhoeados) vainiklapiai renkami pilnai žiedams išsiskleidus ir tuojau džiovinami, o sausi — hermetiškai pakuojami.

Žaliavoje randama alkaloido roeadino, mekoninės rūgšties, antocianinės prigimties dažo medžiagos mekocianino, gleivingų medžiagų ir kt. Būdinga tai, kad pūdyminės aguonos žieduose nėra morfino, dėl to žiedus bei iš jų pagamintus preparatus drąsiai galima vartoti vaikų ligų praktikoje.

Farmakologiškai specifiniu veikimu ši aguona nepasižymi, vartojama kaip silpnai raminanti priemonė nuo kosulio, viduriavimo ir panašiais atvejais. Mokslinėje medicinoje laikoma kaip demulcens.



<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos