Temos
Sumažėjęs kraujospūdis (hipotonija)


Svarbiausi hipotonijos simptomai:

- silpnumas, nuovargis ir mieguistumas;

- dirglumas, perdėta reakcija į ryškią šviesą ir skardžius garsus;

- padidėjęs jautrumas karščiui ir šalčiui;

- šąla delnai ir pėdos;

- galvos svaigulys ir skausmas, svirduliavimas judant;

- menstruacijų ciklo sutrikimas.



Nuolat juntamą silpnumą žmonės dažnai linkę priskirti nuovargiui, aktyviam gyvenimo ritmui, stresams. Iš tikrųjų viskas kiek sudėtingiau - jeigu, žinoma, kraujospūdis nenormaliai žemas būna ne retkarčiais, o nuolat: t. y. viršutinis (sistolinis) - žemiau nei 95 mm gyvsidabrio stulpelio (Hg), apatinis (diastolinis) - 65 mm. Dažniausiai šia liga serga jaunos - nuo 20 iki 40 metų - moterys.



Tačiau juk kai kurių moterų kraujospūdis - 90/60 mm Hg ir jos jaučiasi puikiai, o kai jis pakyla iki normos - nors greitąją pagalbą kviesk. Šiuo atveju kalbama apie vadinamąją fiziologinę hipotoniją, t. y. apie individualią organizmo savybę.

Kartais hipotonijos priepuolis gali ištikti ir visiškai sveiką žmogų, pavyzdžiui, jeigu jis persistengė treniruodamasis sporto salėje arba staigiai pasikeitus įprastam klimatui, tarkim, žiemą išvykus poilsiauti į atogrąžų karštį.



Neretai labai sumažėja kraujospūdis ir sulėtėja pulsas nuo ilgo stovėjimo ar keičiant horizontalią kūno padėtį į vertikalią, ypač rytais. Ši hipotonijos atmaina vadinama ortostatine.



Tačiau arterinė hipotonija gali būti ir liga. Skiriamos pirminė ir antrinė jos formos. Pirminė hipotonija susijusi su funkciniu širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimu. Būna pažeidžiama kraujagyslių tonuso reguliacija - kraujospūdis sumažėja. Kartais hipotonijos priežastimi gali būti E, C ir B grupės vitaminų trūkumas.

Antrinė hipotonija - tai ne savarankiška liga, o pagrindinės ligos palydovė. Ji gali vystytis sergant infekcinėmis ir chroniškomis ligomis: tonzilitu, skrandžio ir žarnyno, kvėpavimo organų ligomis.



Gydant pirminę hipotoniją vartojami preparatai, turintys kodeino, taip pat augaliniai preparatai (iš ženšenių, aralijų, leuzėjų), keliantys bendrą tonusą. Gydant antrinę hipotoniją didžiausią „smūgį" turi gauti pagrindinė liga: jeigu pasiseka ją išgydyti (arba pasiekti, kad ji ilgam pereitų į remisijos būseną), kraujospūdis normalizuojasi. Tarkim, esant skydliaukės funkcijos nepakankamumui, skiriama hormonų. Jeigu hipotonija yra susijusi su chroniškos infekcijos židiniais (tonzilitas, pilvo ertmės organų infekcijos), skiriama antibakterinių preparatų.

Gydant arterinę hipotoniją pati veiksmingiausia priemonė yra kraujagyslių treniruotės. Jas galima ir reikia atlikti namų sąlygomis. Tokioms procedūroms galima priskirti kontrastinį dušą, apsiliejimą šaltu vandeniu, pirtį ar sauną, masažą ir hidromasažą. Tačiau atliekant šias procedūras hipotonikams itin svarbu neprarasti saiko ir gebėjimo įsiklausyti į savo organizmą. Temperatūrų kaita neturi būti labai didelė, o „pažintį" su pirties procedūromis reikia pradėti pamažu, vengiant visko, kas gali sukelti nemalonių pojūčių.



Vakarais atlikite tokią procedūrą: į vonią prileiskite 10-18 °C temperatūros vandens (20 cm). 1-3 minutes pavaikščiokite po vonios dugną, staigiai keldami pėdas virš vandens paviršiaus. Paskui sausai nušluostykite kojas, užsimaukite vilnones kojines ir energingai pavaikščiokite po kambarį - kol kojos sušils, ir tik tada gulkitės į lovą.



Kad kraujagyslės būtų sveikos, reikalingas visavertis miegas. Hipotonikai turi miegoti ne mažiau kaip 9-10 valandų, ypač esant šaltam ir drėgnam orui, neigiamai veikiančiam kraujagysles. O jeigu atsirado miego sutrikimų, būtina pasikonsultuoti su neuropatologu.



Daugelis hipotonikų žino, kad gali nualpti pačioje netinkamiausioje vietoje pačiu netinkamiausių metu. Ir taip pat daugelis jų net neįtaria, kad alpuliui galima užkirsti kelią. Visų pirma jis niekada neužklumpa netikėtai - visada pirmiau atsiranda jo pranašai: širdis staiga ima tankiau plakti, stiprėja galvos skausmas, akyse patamsėja, apima šleikštulys...



Jeigu taip nutiko, pasistenkite kuo greičiau atsisėsti (nesigėdykite paprašyti, kad jums užleistų vietą perpildytame, tvankiame troleibuse), nuleiskite galvą žemiau kelių, kvėpuokite lygiai, tačiau negiliai. Jeigu esate namie, iškart prigulkite, po kojomis pasidėję didelę pagalvę. Ir vos pasijutę geriau neskubėkite keltis. Pailsėkite bent pusvalandį.



Būtina mokėti suteikti tinkamą pagalbą ir tuo atveju, jeigu hipotonijos sukeltas alpulio priepuolis įvyko jūsų akyse. Tokiu atveju reikia:

- transporte: pasodinti nukentėjusįjį (jeigu yra galimybė - paguldyti ant nugaros ir šiek tiek pakelti kojas), atsegti drabužio apykaklę, pamosuoti jam prieš veidą perlenktu laikraščiu ar žurnalu. Jeigu po ranka turite buteliuką mineralinio vandens, apšlakstykite nualpusiojo veidą;

- namuose: paguldyti nukentėjusįjį į lovą, prie nosies pridėti vatos, sumirkytos amoniaku ar maistiniu actu, po kojomis pakišti didelę pagalvę ir šildyklę. Kai ligonis atsigaus, duokite jam išgerti puodelį karštos stiprios ir saldžios arbatos arba kavos.

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos