Temos
Suvokimų sutrikimai

Puslapis: 3

K l a u s o s haliucinacijos pasitaiko dažniausiai. Ligonis girdi už sienos, virš lubų, po grindimis, kambaryje ir kitur įvairius garsus, balsus ar ištisus pokalbius. Balsai gali būti tylūs ir garsūs, pažįstami ir nepažįstami, priekaištaujantys, erzinantys, grasinantys, komentuojantys jo elgesį ir pan. Ypač pavojingos haliucinacijos, kai balsai įsakinėja ligoniui ką nors daryti, pavyzdžiui, užmušti savo vaikus, nusižudyti ir t. t. Tai imperatyvinės haliucinacijos.

Palyginti dažnai pasitaiko ir regėjimo haliucinacijos. Ligoniai gali matyti rūką, žiežirbas, įvairias figūras (realias ir fantastines), daiktus natūralaus dydžio, sumažintus ar padidintus. Kartais

mato judančius daiktus ar patį save.

Regėjimo haliucinacijos išryškėja, sergant ūminėmis infekcinėmis ligomis ir sutrikus sąmonei, taip pat išsivysčius reaktyvinei psichozei, epilepsijai, isterijai ir kt. Regėjimo haliucinacijų metu

ligonis gali būti pasyviu žiūrovu ir aktyviu dalyviu.

U o s l ė s ir s k o n i o haliucinacijos pasitaiko rečiau. Ligonis jaučia malonius ar bjaurius kvapus ir skonius.

Esant l i e t i m o haliucinacijoms, ligonis jaučia kažką nemalonaus, pavyzdžiui, šliaužiant gyvatę ar einant elektros srovę per kūną. Kartais ligonis jaučia viduje esant įvairius svetimkūnius (pavyzdžiui, žarnyne gyvates). Tai v i s c e r a l i n ė s haliucinacijos.

<<< Ankstesnis puslapis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos