Temos
Vitaminai

Puslapis: 2

Vitamino B daugiausia yra augalų sėklose, šiek tiek šakniavaisiuose, bet ne jų lapuose (ten yra vitamino A ir C). Daugiausia jo yra alaus mielėse, saulėgrąžose, ryžiuose, miežiuose. Svieste, baltoje duonoje ir cukruje jo visai nėra. Todėl daug vartojant šių produktų, reikia valgyti ir tokio maisto, kuriame daug vitamino B, būtent: mėsos, kepenų, pomidorų, šparagų, kiaušinių, salotų, pupelių.

Vitaminas C stiprina organizmo imunitetą, t.y. atsparumą įvairiems užkratams. Jeigu jo trūksta, žmogus jaučia silpnumą, kraujuoja iš nosies ir dantenų, skauda sąnariai, tinsta galūnės, sunkiai gyja žaizdos. Jeigu jo organizme visai nėra, žmogus gali susirgti sunkia liga - skorbutu.

Šis vitaminas padeda išvengti skrandžio opų atsiradimo, skatina mineralų įsisavinimą iš maisto, teigiamai veikia akis, kai jose trūksta kraujagyslės.

Vitamino C yra šviežiuose vaisiuose, ypač apelsinuo- se, citrinose, greipfrutuose ir bananuose, taip pat daržovėse - pomidoruose, kopūstuose, špinatuose, salotose, bulvėse, svogūnuose ir česnakuose.

Verdant beveik visos daržovės netenka vitamino C, išskyrus svogūnus - juose vitaminas išlieka.

Vitaminas D apsaugo nuo rachito, kaulų išakijimo, šlapimo pūslės akmenligės. Reguliuoja kalcio ir fosforo apykaitą, didina organizmo atsparumą plaučių ligoms.

Daugiausia jo yra žuvų taukuose (tačiau ilgai laikant jie netenka vitamino D), kiaušiniuose ir kopūstuose.

Vitaminas E svarbus lytinių liaukų funkcijai, be to, padeda išgydyti akių ligas. Daugiausia šio vitamino yra kiaušinio trynyje, kepenyse, kukurūzuose, alyvų aliejuje ir kviečių gemaluose.

<<< Ankstesnis puslapis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos