Temos
Vitaminai


Maisto produktuose yra cheminių medžiagų, vadinamų vitaminais. Vitaminai būtini normaliai organizmo medžiagų apykaitai ir gyvybinei.veiklai. Dabar jie gali būti pagaminti ir laboratorijose. Organizmas vitaminų beveik negamina ir nekaupia, todėl jų reikia gauti su augaliniu maistu.

Yra daug įvairių vitaminų, kurie žymimi tam tikromis raidėmis - A, B, C, D, E ir kt. Labai nedaugelyje maisto produktų yra visi vitaminai - vienuose jų daug, kituose - mažai, o kai kuriuose visai nėra. Jeigu kurio nors vitamino organizmui ilgą laiką trūksta, žmogus paprastai miršta.

Vitaminas A. Tai augimo vitaminas, jo yra įvairiose lapinėse daržovėse ir visuose gyvuliniuose riebaluose, iš- skyrus kiaulienos taukus. Aliejuose šio vitamino taip pat beveik nėra.

Kai maiste maža vitamino A, organizmas prastai vystosi, nėra gyvybingumo, raumenys greit pavargsta, oda nešvari, spuoguota, gali prasidėti akių liga -vištakumas. Ypač svarbus vitaminas A vaikams, nes jo trūkstant vaikai lengvai suserga įvairiomis ligomis. Jeigu prastai augančiam vaikui bus duodama daug vitamino A, jis pradės sparčiau augti.

Daugiausia šio vitamino yra žuvų taukuose, svieste, grietinėlėje, pomidoruose, salotose ir špinatuose.

Vitaminas B vadinamas "B-kompleksu", nes jį sudaro keletas vitaminų. Šis vitaminas apsaugo nuo nervų sutrikimo, skatina žarnų peristaltiką, padeda išvengti vidurių užkietėjimo, didina organizmo atsparumą užkrečiamosioms ligoms, reumatui, podagrai ir įvairioms egzemoms.

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos