Temos
Arachnoiditas

Puslapis: 4

Ligai diagnozuoti ir gydyti labai vertingas yra pneumoencefalografinis tyrimas. Tai oro suleidimas juosmeninės punkcijos metu į povoratinklinį tarpą ir smegenų skilvelius. Punkcijos metu iš lėto mažomis porcijomis nuleidžiama iki 50— 60 ml smegenų skysčio ir suleidžiama (taip pat mažomis porcijomis) 40— 50 ml oro ar deguonies. Atlikus keturių krypčių (iš priekio, užpakalio ir abiejų šonų) galvos kaulų rentgenogramas, matoma arba oru neužsipildęs povoratinklinis tarpas (esant sąauginiam arachnoiditui), arba oro pūslytės, kai dėl arachnoidito susidaro cistos.

Pastarieji du tyrimai leidžia galvos smegenų arachnoiditą atskirti nuo smegenų naviko, kurio klinikinis vaizdas labai panašus.

Arachnoidito gydymas. Pirmiausia reikia pašalinti ligos priežastį (pūlinės infekcijos židinius, gydyti reumatą ir kt.). Paskui gydyti skiriami pakartotiniai 10 dienų antibiotikų kursai (penicilinas su tetraciklinu). Streptomicinas netinka, jei pažeisti regėjimo ar klausos-pusiausvyros nervai. Gerai veikia rezorbciniai vaistai — lidazė, jodo preparatai, alijošius, stiklakūnis ir kt. Tinka medikamentai, gerinantys smegenų medžiagų apykaitą (gliutamininė rūgštis, magnio sulfatas, adenozintrifosforinė rūgštis, vitaminas B6) ir dehidratuojančios medžiagos, kai padidėjęs galvospūdis.

<<< Ankstesnis puslapis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos