Temos
Kokia šventė be vandens?

Puslapis: 13

Pagiriamasis žodis arbatai. Ypač daug gero norėčiau pasakyti apie įvairias gaivinamąsias arbatas ir kofeino neturinčią kavą.



Labai gaila, kad vis dar menkai mėgstama gaivinamoji arbata. Gal taip yra dėl jos gana netikusio pavadinimo „gydomoji arbata". „Žolių arbata" skamba irgi ne ką geriau. Tačiau kažin ar verta negerti kokios nors arbatos vien dėl to, kad nerandame skambaus žodžio jai pavadinti?

Kaip veikia žolių arbatos? Visi žinome, kad arbatžolių arbata ir pupelių kava dirgina ir gaivina. Bet ar Jus taip pat žinote, kad, pavyzdžiui:

— pipirmėtės arbata stimuliuoja nervus, teikia energijos, gerina virškinimą ir visai nedirgina;

— pankolio arbata gerina apetitą, labai skatina virškinimą;

— liepžiedžių arbata ramina, migdo, malšina galvos skausmą;

— dedešva gydo bronchitą, labai tinka nuo kosulio ir vidurių užkietėjimo;

— obelų žiedų arbata padeda esant uždegimams, numuša karštį;

— gudobelės arbata mažina kraujospūdį, gerina širdies veiklą.

Beveik kiekviena tokia arbata veikia silpnai. Be to, dauguma jų yra malonaus skonio, todėl jų reikėtų gerti dažniau, keisti pagal norą arba maišyti vieną su kita. Stačiai neįmanoma, kad nepasisektų rasti nė vienos sau patinkančios arbatos. Galima dar skonį pagerinti citrinos sultimis, trupučiu medaus arba rudojo (nevalyto) cukraus. Tik arbatos mėgėjai turėtų nepamiršti, jog cukrus turi labai daug kalorijų: 100 gramų jo prilygsta šiuo atžvilgiu vienam litrui alaus.

<<< Ankstesnis puslapis    Kitas straipsnis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos