Temos
Mineralai skatina medžiagų apykaitą

Puslapis: 3

Sunkios medžiagų apykaitos ligos, be jokios abejonės, trumpina gyvenimą, sukelia visokių negalavimų ir gali būti net staigios mirties priežastis. Širdies infarkto rizikos faktoriai yra nutukimas, diabetas ir šlapimo rūgšties perteklius.

Todėl labai naudinga žinoti, kokie yra tie ankstyvieji požymiai, pagal kuriuos galima atpažinti prasidėjusius medžiagų apykaitos pakitimus. Taigi tada padidėja svoris, jaučiamas nuovargis, sunku sukaupti dėmesį, dingsta noras dirbti, prasideda nemiga, dažnai skauda visą kūną, gelia sąnarius, kankina troškulys, nuolat varo šlapintis, užeina vilkiškas alkis, košėjama (nors infekcijos nėra), reikia gaudyti orą, pučia vidurius, vargina raugulys ir vidurių užkietėjimai.

Jeigu pastebėsite kad ir vieną kurį arba keletą iš šių simptomų, tuoj kreipkitės į vidaus ligų gydytoją. Mat tiktai jis gali nustatyti, ar tai iš tikrųjų yra medžiagų apykaitos sutrikimas.

Ką valgyti ir gerti sergant medžiagų apykaitos ligomis? Medžiagų apykaitos sutrikimai būna įvairūs. Ir gydyti juos reikia nevienodai. Vis dėlto dažniausiai pasitaikantiems medžiagų apykaitos sutrikimams šalinti esama ir bendrų priemonių:

— Beveik visada reikia mažiau valgyti. Riebalų ir koncentruotų angliavandenių (duonos, cukraus, miltų gaminių, bulvių) galima valgyti tiktai nedaug, dažnai tiek, kiek tiksliai nurodo dietologas. Baltymai paprastai nekenkia. Ypač patariama valgyti vaisius ir daržoves. Kūno svorį būtinai reikia mažinti ir, jeigu įmanoma, pasistengti, kad jis būtų normalus.

<<< Ankstesnis puslapis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos