Temos
Psichovegetatyvinis sindromas, arba vegetokapiliarinė distonija


Ligonis sako: „Daktare, mano nervai sutrikę, šokinėja arterinis spaudimas, maudžia širdį, skauda galvą, prakaituoju". Požymių nusakymu ir baigiasi ligonio žinios apie organizmo vegetatyvinę reguliacija.

Vidinę gyvybinės veiklos reguliacija vykdo vegetatyvinė nervų sistema. Ji autonominė, glaudžiai susijusi su pasąmonine psichikos sfera ir sąmonei nepavaldi. Organizmo gyvybinę veiklą reguliuoja smegenys ir požievinė sfera.

Normali vegetatyvinė reguliacija vyksta nepastebimai. Žmogui nesusimąstant apie tai, kaip dirba jo širdis, tai ir yra sveikata. Tačiau širdžiai pradėjus neritmingai plakti, atsiranda skausmai. Tai vegetokapiliarinė distonija, organizmo disreguliacija. Viso organizmo distonija tai totalinis diskomfortas. Žmogus susirūpina, nervingai čiupinėja pulsą. Jam „viską skauda", „viską gelia". Pirmiausia, visuomet skauda galvą, nes susiaurėję ar išsiplėtę galvos smegenų kapiliarai, padidėjęs ar sumažėjęs arterinis spaudimas. Antra, „širdies neurozė" ji apmiršta, ją spaudžia, ji greičiau plaka, ją skauda. Trečia, jaučiama daugybė nemalonių pojūčių virškinimo trakte: spazmai, skausmai, nevirškinimas, tuštinimosi sutrikimai. Vėliau ima džiūti burna arba gausėja seilių, skundžiamasi prakaitavimu, kvėpavimo sutrikimais, šalčio krėtimu, šilumos antplūdžiais, ėda rėmuo. Skausmingi pojūčiai ne nuolatiniai, o šokinėjantys iš vienos vietos j kitą, ir moteris sako: ,.Aš visa kaip sudaužyta, man labai bloga ir neramu".

<<< Ankstesnis straipsnis    Kitas puslapis >>>   


Daugiau straipsnių apie sveikatą





Informacija surinkta iš įvairių interneto šaltinių, pateikiama pažíntiniais tikslais ir gali būti nepatikima. Prieš ja pasikliaudami, tikrinkite kituose šaltiniuose arba teiraukitės specialistų.


Vaistų ir ligų katalogas   Kontaktai

Vaistai, ligos, sveikata, kainos